lylyt

08 декември 2008

Болното зайче! Болести! Лечение и съвети!


Преди да разберете за болестите,които засягат декоративното зайче трябва да имате в предвид,че повечето от тези болести се проявяват при некомпетентно гледане и могат лесно да се избегнат посредством хигиенично и правилно отглеждане,тоест здравето на вашият любимец е във вашите ръце! Най-честите заболявания могат да се класифицират в пет категории: 1.Вирусни и бактериални болести 2.Паразитни болести 3.Заболявания вследствие на неправилно отглеждане 4.Заболявания вследствие на неправилно хранене5.Наранявания По отклоненията в нормалния външен вид можем да констатираме,че зайчето е болно.Сплъстената козина,мокрият нос и слепналите очи без блясък са сигнал,че нещо не е наред.Ако зайчето се храни с апетит,непрекъснато се движи и следи с внимание всичко около себе си едва ли е болно.Всяко отклонение от това поведение е сигнал за болестно отклонение.
ЗАЕШКАТА ЧУМА- е първата и най-страшна болест която засяга зайчетата.Миксоматозата или "заешката чума" се причинява от вируси,които се пренасят от немаларийни комари и зелен фураж,заразен от диви зайци.В повечето случаи тази болест е неизлечима и за да спестим мъките на зайчето е по добре да бъде приспано.Миксоматозата се разпознава по зачервяването на конюктивата на клепача и отоци по кожата,което се изразява в т.нар. "лъвска глава".Освен това животното е много тихо,седи апатично и очите му са слепнати.Единствения и ефикасен начин за предпазване е ваксинацията.Прави се на всеки шест месеца от ветеринар.Друга алтернатива е мрежата против комари,не трябва да яде зайчето изпражненията на диви зайци.Заразеното зайче трябва да се изолира от другите,не напразно е наречена болеста-заешка чума.
ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЧЕРВАТА- това е друго бактериално заболяване,което засяга зайчетата.То се причинява от храна с високо съдържание на белтъчини.Друга причина е прехранването и изхранването с детелина без добавка на сено.Вследствие на нездравословното хранене се нарушава храносмилането,а следователно и чревните бактерии.Те имат разрушително действие върху чревния тракт,зайчето изпитва силни болки и в тежки случаи да умре.ЛЕЧЕНИЕ: Преминаване към изхранване с качествено сено,евентуално чай от лайка. Животното следва да се отдели от другите,човека трябва да си мие ръцете след допир,защото може да пренесе бактериите.
КОКЦИДИОЗА- ТЯ спада към вътрешнопаразитните болести.Този едноклетъчен паразит разрушава чревната стена и образува различни форми,които посредством замърсения фураж отново се приемат от зайчето.Така се получава един кръговрат,който може да се избегне с редовно почистване на клетката.Трябва да заведете зайчето на лекар,който да назначи подходящо лечение.
ГЛИСТИ И ТЕНИИ-Те могат да попаднат в стомашно-чревния тракт посредством замърсен с изпражнения фураж.Профилактиката и предпазването става с редовно изриване и почистване на зайчарника.
ПАРАЗИТИ ПО КОЖАТА И КОЗИНАТА- Извънтелесните паразити могат да бъдат- акари,въшки,бълхи,космояди и в по-редки случаи кърлежи.Те причиняват кожни струпеи и сърбеж,които засягат главно главата и трупчето.Лекуват се с подходящи контактни инсектициди,предписани от ветеринарен лекар.Гъбичките имат подобни симптоми,лечението обезателно трябва да се назначи от ветеринар.
НЕПРАВИЛНО ИЗХРАНВАНЕ - Последиците и заболяванията причинени от неправилното хранене могат да бъдат избегнати,ако се съблюдават няколко неща:1. Избягвайте внезапна промяна в храната на зайчето 2.Зайчето винаги се нуждае от сено,като допълнителна баластна храна. 3.Водата винаги трябва да е чиста и прясна..4.Давайте такова количество храна,което да може да бъде изядено до следващото хранене. Едно от заболяванията,които причинява неправилното изхранване е препълване на стомаха.Вследствие на претоварване на мускулите на стомаха се получава запек,който е много болезнен за зайчето и без намесата на лекар може да умре.Симптомите се забелязват веднага то престава да се храни и скърца със зъби.Приемането на само концентриран фураж може да доведе до същите последствия.Тимпанията е друго опасно стомашно-чревно заболяване,получава се втвърдяване на коремната стена от образуване на газове.
НЕПРАВИЛНО ОТГЛЕЖДАНЕ- Най-често те се проявяват при "начинаещи" зайчари.Запомнете,че зайчетата понасят студ от -20 градуса,но при +20 те не се чувтват много добре.През горещите летни дни избягвайте излагане на слънце,или да стоят на задушно без вода.Могат да получат топлинен удар,животното се изпружва на земята и пръхти,за да вентилира с белия дроб.В този случай отведете животното на хладно,намокрете крайниците с вода,ако не помогне/ дали се успокоява дишането/ тичайте веднага при лекар!
НАРАНЯВАНИЯ- Най-често се получават при свади между животни.Ако не е сериозна раната се почиства внимателно и се нанася крем за рани,ако е сериозна отидете на лекар.Раните по крайниците трябва да се лекуват веднага,защото краката на зайчето са в постоянен допир с нечистотии и изпражнения и бързо се инфектират.
ЗАПОМНЕТЕ-ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ВАШЕТО ЗАЙЧЕ ИЗЦЯЛО СА ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ И ВАШАТА КОМПЕТЕНТНОСТ!

Кедрови и борови стърготини
Кедровите и борови стърготини са много вредни за дребните домашни животни. Ароматните вещества в дървесината водят до увреждане на дихателните пътища и черния дроб.
Кастрация или стерилизация
Смъртността при зайците при кастрация или стерилизация е около 1 %. От друга страна риска от заболяване на животните от рак, който във всичките си форми е смъртоносен, при нестелизираните самки е приблизително 85 %. При самците с помощта на кастрацията се решават поведенчески проблеми, а така също се отстранява и излишната агресия. Добре подготвения ветеринарен лекар може да направи тази операция с минимален риск за вашето зайче.
Зъби
При зайците често се среща аномалия на захапката, при която постоянно растящите зъби не се изтриват по нужния начин. Тогава се налага зъбите да се подрежат изкуствено.
Топчета от козина
Зайците линеят на всеки три месеца. Ако по това време те не се решат с четка, то при грижите за себе си животното ще поглъща част от козината, която ще се натрупва в стомаха или червата. По време на линеене зайците трябва ежедневно да получават прясно сено, тъй като то помага топчетата от козина да преминават през храносмилателния тракт. Не забравяйте, че вашето зайчевсеки ден трябва много да се движи. Това също е отлично средство за предотвратяване натрупването на топчета от козина.
Хирургически операции
Ако на вашето зайче му предстои хирургическа операция, не бива да го храните и поите вечерта преди операцията. Не бива да се сменя и неговия рацион, тъй като това може да повлияе на по-нататъшното оздравяване на животното. Оперирания заек трябва да се настани в чиста клетка, в която се поддържа постоянна чистота. Ежедневно проверявайте операционните шевове за наличието на подуване и почервеняване. След операцията трябва да накарате зайчето да похапне. За целта ще трябва да прибегнете до различни хитрини, например, предложете му разнообразни лакомства, всключително сено и гранулирана храна. Ако вашия любимец не прояде в течение на 48 часа след опрацията, консултирайте се с ветеринарен лекар.
Бактериални инфекции
Първите признаци на инфекции при зайците са влажна муцунка, изтичане на секрет от очите, повишена температура, кашлица. При всеки от тези признаци колкото може по-бързо отнесете зайчето на ветеринарен лекар, тъй като болестта се лекува по-бързо и лесно в ранните стадии. Повечето от описаните признаци са общи признаци за много типове бактерии, поради което само лекар може да постави правилна диагноза.
Проблеми с храносмилането
Ако вашето зайче има проблеми с храносмилането, особено диария, незабавно се посъвтевайте с вашия ветеринар. Диарията при зайците понякога води до смърт. Всяка проява на стомашно разстройство изисква лечение с антибиотици, назначени от специалист.Други признаци за разстройство на храносмилането са "къркорене" в стомаха, малки и/или деформирани екскременти, понякога запек.

2 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]



<< Начална страница