lylyt

08 декември 2008

Зайцевъдството- хоби или бизнес

Зайцевъдството у нас е било добре развито и дори България е изнасяла месо и заешка вълна за страните от Европа. По времето на социализма се наблюдава бурно развитие на този отрасъл по съветски модел. По-късно обаче отрасълът запада, а в последните години зайцевъдството има любителски характер.
Малцина са хората, които могат да кажат, че отглеждането на зайци за тях е чисто хоби. Притиснати от тежката икономическа ситуация в страната, много стопани отглеждат зайци за задоволяване потребностите от месо на домакинствата си. Много от тях си задават въпроса дали не може да се печели от заешко месо. Има ли предпоставки за това? За всички, които се интересуват можем с радост да кажем, че такива предпоставки вече са налице:
На първо място това е увеличеното пазарно търсене - след като в ЕС бяха регистрирани случаи на "луда крава", консумацията на говеждо месо рязко намаля, значително се увеличи търсенето на други видове меса, включително и на заешкото. Страните от Западна Европа търсят допълнителни възможности за снабдяване със здравословни храни, а това дава шанс и на България, известна със съхранената си природа. Създадената само преди две години Национална асоциация на зайцевъдите бързо се разрастна и вече има регионални сдружения в цялата страна.
Сериозна предпоставка за развитие на зайцевъдството у нас е наличието на специализирана кланица в село Гулянци, Плевенско, като изкупните цени се движат между 2.50 - 2.80 лв. В момента кланицата работи за вътрешния пазар и има готовност да работи и за износ, но поради липсата на суровина, не работи с пълен капацитет. Направените пазарни анализи показват, че в следващите няколко години търсенето на заешко месо ще нараства, а Германия вероятно ще бъде един от основните ни клиенти.
Засега отглежданите у нас зайци не могат да отговорят на потребностите на българския пазар и търсенето на заешко месо е по-голямо от предлагането.
Не на последно място трябва да се посочат и изключително добрите качества на заешкото месо, което го прави предпочитано на трапезата на хората – месо с малко мазнини и нисък процент кости.
Производството на заешко месо е атрактивно не само заради голямото му търсена на международния пазар, за­ради болестите по другите животни опасни за човека, а и поради биологич­ните особености на домашния заек:
- голяма плодовитост - 8 озайчвания по 7 отбити;
- къса бременност - 28-30 дни;
- месодайна скорозрелост - 13 седмици;
- бърз растеж - за 3 месеца - 3 кг:
- добро оползотворяване на фуражите - 3 кг за 1 кг прираст,
- фуража е с по-ниска цена - заради по-ниското му съдържание на суров протеин - от 15 до 16 % /за сравнение в дажбата на пилета е 22 %/.Друго предимство на отглеждането на зайци са по-малките капиталовло­жения за изграждане на помещения, за снабдяване с необходимото оборудване, фураж и закупуване на разплодни мъжки и женски зайци, в сравнение с другите животновъдства.

1 коментара:

  • zdr iteresuva me pazar za zayci i zaeshko imam malka ferma tova mi e kato hobi iteresuva me pazara da moga da go razvivam kato biznes shte vi ostvya tel ako moje da se svarjem 0879433276 fikret

    От Anonymous Анонимен, В 18/2/11 1:21 сл.об.  

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]



<< Начална страница